Laga vardagsmat med Pernilla & Tobbe

Svamppaj

med grönsallad

Svamppaj
Tid: 30 min Portioner: 4 Betyg:
  • Lägg till som favorit
  • E-post
  • Skriv ut

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200°C. Klä en pajform med degen. Nagga botten och kanterna ordentligt. Förgrädda ca 10 minuter. Skär undertiden svampen i mindre bitar. Finhacka löken.

2. Fräs svampen i 1 msk smör tills all vätska kokat in. Lägg i resten av smöret tillsammans med löken. Fräs mjukt. Salta och peppra. Strö över mjöl och rör om. Späd med grädde och låt koka ett par minuter. Ta kastrullen av värmen. Smula i grönmögelosten. Rör om så att den smälter. Smaksätt med soja och ev. sherry. Blanda ner ägget.

3. Häll svampstuvningen i pajskalet, strö över osten. Grädda i ca 20 minuter. Gör undertiden en sallad med rivna morötter, äpple och grönsallad.


Detta recept kommer från en av våra användare som var med och tävlade i kategorin om Bästa vegetariska recept.

Tips!

Använd den svamp som är i säsong just nu eller/och blanda de sorter du tycker bäst om. Äter du inte ägg går det bra att ta bort det ur blandningen, dock kan det då vara bra att ta i lite mer mjöl för att få stuvningen fastare. Tycker barnen eller du inte om grönmögelost går det bra att byta ut till en lagrad vanlig ost.

Kommentarer (3 st)

Hamsterofhamsters 2017-01-08 20:16

 

jättegod men låt svampen vätska ur och ånga bort all vätska i torr panns innan smöret tillsätts

Nett 2013-01-01 17:50

 

Väldigt god och lite annorlunda paj! Populärt även hos 5-åringen. Men det hade inte räckt till fyra vuxna personer.

malkavian38 2012-12-20 22:14

 

Huu... Det enda recept härifrån som var riktigt ogod. Jag fick äta gamla rester istället.

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Skapa ett konto eller logga in.

Ingredienser

  • 1 smördeg (färdigkavlad på rulle)
  • 1 l svamp (färsk)
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
  • 50 g milda grönmögelost
  • 2,5 krm soja
  • ev. ev. 1-2 msk Sherry eller madeira.
  • 1 ägg
  • 1 dl lagrad smakrik ost
  • 100 g grönsallad
  • 2 morötter
  • 2 äpplen