Laga vardagsmat med Pernilla & Tobbe

Oxfilé i rödvinssås

med potatisgratäng

Oxfilé i rödvinssås
Tid: 35 min Portioner: 4 Betyg:
  • Lägg till som favorit
  • E-post
  • Skriv ut

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200°C. Skiva potatis och lök tunt, lägg ner i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar. Koka ca 10-12 minuter, rör runt lite då och då. Häll sedan över allt i en ugnsfast form, strö över ost och gratinera 10-15 minuter.
2. Finhacka schalottenlöken. Smält smör i en kastrull och fräs löken genomskinlig. Tillsätt sockret och fräs någon minut. Blanda ner vatten, vin, fond, vinäger, timjan, salt och peppar. Puttra ca 10 minuter. Blanda maizena med kallt vatten och häll ner i såsen. Koka upp och smaka av.
3. Koka haricots verts i lättsaltat vatten några minuter. Smält smör i en stekpanna. Salta och peppra oxfilébitarna. Stek de några minuter på varje sida tills de är lagom stekta.

Tips!

Gott även att byta ut några potatisar till jordärtskockor. Testa gärna att använda dadelbalsamvinäger i såsen.

Kommentarer (2 st)

Vardagsmaten 2011-03-21 12:41

 

Hej! För den som vill ha lite mindre fuktig potatisgratäng kan man förslagsvis testa att ta bort 1 dl av vätskan.

malin 2011-03-18 18:31

 

Alldeles för mycket vätska till potatisgratängen!!

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Skapa ett konto eller logga in.

Ingredienser

Oxfilé i rödvinssås

  • 400 g oxfilé
  • 1 msk smör

Potatisgratäng

  • 1,5 kg potatis, potatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)
  • 150 g lagrad smakrik ost

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1,5 tsk råsocker
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rödvin
  • 1 tsk timjan
  • 3 msk oxfond
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk smör

Servera med:

  • 250 g haricots verts