Laga vardagsmat med Pernilla & Tobbe

Örtkyckling

med jasminris

Örtkyckling
Tid: 30 min Portioner: 4 Betyg:
  • Lägg till som favorit
  • E-post
  • Skriv ut

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200°C (175°C varmluftsugn)
2. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg i kycklingdelarna. Skala morötterna och skär i avlånga stavar. Lägg med bland kycklingarna. Pensla allt med lite olja ovanpå. Blanda riven parmesan med persilja, salt och peppar. Strö blandningen över kycklingen och morötterna. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
3. Koka riset enligt instruktionerna på paketet.
4. Hacka lök och vitlök fint och fräs mjukt i lite olja i en stekpanna. Häll sedan på vatten, kycklingfond och créme fraiche. Rör även i örterna. Låt allt småputtra några minuter. Avsluta med att röra i riven parmesan och smaka av med salt och peppar.

Tips!

Byta ut persiljan till färsk basilika. Har man bråttom kan man köpa färdigkryddad créme fraiche.

Kommentarer (12 st)

elinsigu 2013-05-21 17:23

 

Gjorde den på grillen på indirekt värme och det var såååå gott. Satte en del av ost/krydd blandningen under skinnet och la till lite timjan.

Chrillen 2013-05-15 19:38

 

Det blir lite för fett med ost och såsen. Och smaken passade inte 3-åringen.

Elina 2013-05-12 22:52

 

Detta blev inte alls bra för oss. Smakade mest brända sesamfrön på torr kyckling.

Vardagsmaten 2012-08-27 08:06

 

Fian, men det är ett perfekt tips när man inte äter skinnet. En annan variant är att ta av skinnet på bitarna innan och ha det goda örttäcket direkt på kycklingköttet.

fian 2012-08-09 08:52

 

Gott! MEN nästa gång tar jag filé istället. Nu åt inte 70%av familjen det goda (o dyra!) parmesantäcket eftersom det satt utanpå det feta kycklingskinnet. Som de ej gillar...

Hannah 2011-12-21 17:58

 

Lina: När man har ost i sås ska man hälla i den sist för att den inte ska skära sig. Man får inte koka ost! :)

MV 2011-12-20 16:43

 

Ett tips är också att tillaga morötterna separat. De behöver inte lika lång tid i ugnen som kycklingen.

MV 2011-12-20 16:42

 

Detta är tredje gången vi gör detta recept. Hela familjen älskar den!! Jag har dock bytt ut den gula löken mot charlottenlök. Smaken blir lite rundare och sötare. Fantastiskt gott.

Vardagsmaten 2011-11-11 10:23

 

Lina, vad trist att middagen inte blev bra. Jag kan tyvärr inte svara på vad det var som gick fel för er med just denna rätten. Hoppas ni testar er fram med detta eller andra recept här i basen ändå.

Lina 2011-11-11 08:35

 

Kycklingen blev snustorr, morötterna riktigt tradiga och såsen var det bara att kasta. Så snart den togs från plattan separerade sig osten och simmade omkring i klumpar i en löksky typ. Det här fick vi kasta efter att ha ätit ris utan något till.

Fonzie 2011-11-05 08:56

 

Jag bytte ut klubborna till lårfileer och kan bara säga att det blev supergott! Morötterna gjorde att rätten kändes extra nyttig - också.

Dale 2011-03-08 09:49

 

Gott, såsen var grym!!! Enda kruxet var att det tog ganska lång tid att laga. Styrs ju iofs lätt upp genom mindre kycklingbitar ...

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Skapa ett konto eller logga in.

Ingredienser

Örtkyckling

  • 1 kg kycklingklubbor
  • 4 morötter
  • 50 g parmesanost
  • 3,25 msk persilja (färsk)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)
  • 1 msk rapsolja

Örtsås

  • 2 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1 msk persilja (färsk)
  • 1 msk basilika (färsk)
  • 50 g parmesanost
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)

Servera med:

  • 3 dl jasminris