Laga vardagsmat med Pernilla & Tobbe

Köttbullar i tomatsås

med spagetti

Köttbullar i tomatsås
Tid: 30 min Portioner: 4 Betyg:
  • Lägg till som favorit
  • E-post
  • Skriv ut

Så här gör du

1. Blanda nötfärs, ägg, kryddor och riven parmesanost i en skål. Rulla stora köttbullar och lägg på en skärbräda.
2. Lägg 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 msk klippt persilja och 1 tsk torkad oregano i en hög skål. Mixa med en stavmixer någon minut eller tills allt är ordentligt finfördelat. Hetta upp 1 msk smör och en 1 msk olja i en kastrull. Häll ner lökblandningen. Rör runt och låt det hela puttra på låg värme i ca 5 minuter. När löken puttrat färdigt, blanda ner tomatkross och vatten. Krydda med socker, salt och peppar. Låt allt koka på låg värme i ca 5 minuter.
3. Koka spagettin enligt instruktionerna på paketet. Koka haricots verts i lättsaltat vatten.
4. När tomatsåsen kokat i 10 minuter blandar du ner grädden och rör runt. Lägg sedan i alla köttbullarna. OBS! rör inte i grytan den första stunden, utan vänta ca 10 min. Låt grytan puttra i ca 15-20 minuter.

Tips!

Köp färdiga köttbullar och dela de på mitten och värm upp i såsen. Lägg då gärna i en extra buljongtärning och smaka av med då färdiga köttbullar inte ger samma smak. Smaksätt gärna såsen med 1 msk rosmarin.

Kommentarer (16 st)

Marina 2016-08-07 11:15

 

Känns lite oklart hur stora man bör kavla ut dem till vi testar med 10 cm _diameter_ men de blir förstås ganska små!?

Anna75 2015-01-24 18:11

 

Hmm. Jättekrångligt recept om man står i köket o lagar o läser. Skulle vata mkt lättare om det står T ex vilka kryddor som ska i när etc.

Holma 2014-09-30 20:58

 

Jättegott!

Vardagsmaten 2012-12-10 11:33

 

Regge, tack för bra synpunkter. Vi tittar över och ser om det går att ändra/förenkla beskrivningen.

Louise 2012-12-09 15:52

 

Den godaste tomatsås jag nånsin ätit! Slickade tallriken :)

Regge 2012-12-05 09:55

 

Jag får tyvärr gå mot strömmen och säga att detta inte alls levde upp till våra förväntningar. Receptet är rörigt skrivet så det var svårt att följa. Torra och hårda köttbullar och smaklös sås.

Koch 2012-12-03 18:20

 

Jättegott!! Kommer göras igen å igen å igen....tips är att göra små köttbullar & ev ha blandfärs så blire nog ännu saftigare å godare!

Malinooo 2012-05-03 18:55

 

Smaskens! Dock krävs det lite mer salt tycker jag. Körde i både salt, peppar och oregano i köttfärssmeten också. Men annars, kanon!

Läraren 2012-01-09 16:09

 

Tidsåtgången 30 minuter stämmer inte riktigt.

mammat3 2011-08-25 10:33

 

Riktigt god sås, dock blev de inte mycket smak i köttbullarna. Nästa gång får de bli mer parmesan och lite salt.

niiiiina 2011-08-24 19:03

 

Riktigt gott var det:)

Vardagsmaten 2011-08-23 16:58

 

Frauzika, det var ett bra tips med en extra buljongtärning när man använder färdiga köttbullar. De ger ju inte lika smak till såsen som när man kokar köttbullarna direkt i såsen, lägger till det under tipset också.

Vardagsmaten 2011-08-23 16:58

 

Johanna, vilket bra tips! (nu finns oregano med i listan)

Frauzika 2011-08-22 20:40

 

Vi fuskade också med köpteköttbullar :D
Såsen blev först riktigt menlös :( Men sen fick den stå och skämmas och puttra i ett hörn en halvtimme extra (+ en buljontärning) och satan i gatan så god den blev!

Johanna 2011-08-22 18:10

 

Råder alla att använda Göttbullar (eller hemlagade vegobullar)! Blev mycket gott :)

Oregano fattas i ingredienslitsan.

Vilhelmina 2011-08-17 18:04

 

Detta gillade hela familjen även barnen som annars mest bara godkänner köttbullar från Mamma Scan.

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Skapa ett konto eller logga in.

Ingredienser

Köttbullar i tomatsås

  • 600 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk persilja (valfritt)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 20 g parmesanost
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk persilja
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 800 g tomatkross
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 2,5 krm socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)

Servera med:

  • 500 g spagetti
  • 250 g haricots verts